PDF til print Find kalender

Videnskabsteori

uddannelse det naturvidenskabelige basisstudium
sted Plenum (13.1)
Undervisningssprog Dansk
Kursus starter 11-09-2012
Kursus slutter 20-11-2012
forudsætninger

Interesse.

Indhold

Kurset vil give en introduktion til traditionelle videnskabsteoretiske positioner som f.eks. logisk positivisme, Kuhns teori om videnskabelige revolutioner og Poppers falsifikationisme, samt kernebegreber som pseudovidenskab, empirisme, realisme, reduktionisme, objektivitet, konstruktivisme, sandhed, virkelighed, etik og opdagelser. Kurset er bygget op om et antal videnskabsteoretiske temaer og cases: - Hvad er naturvidenskab? Case: Kreationisme - Hvordan udvikler naturvidenskaberne sig? Case: Overgangen fra det geo- til det heliocentriske verdensbillede - Ændringer i videnskabens etos og normer. Case: Nano-teknologi som post-akademisk videnskab - Computersimulation og modellering. Case: Simulation af klimaet - Datalogi og naturvidenskab. Case: Det amerikanske stjernekrigsprojekt - Matematikkens filosofi og videnskabsteori. - Etik og natursyn. Case: Den offentlige dabat om bioteknologi

Kursusdage

Efterår 2012, Blok 2: Tirsdage kl. 13-16og fredage kl. 9-12 i perioden fra den 11. september til den 20. november 2012 samt evalueringsperiode fra den 3. januar til den 8. januar 2013.

kursusform

Forelæsninger, film, gruppearbejde, studenteroplæg, fælles diskussioner, opgaveskrivning.

mål

Det er målet med kurset at den studerende får redskaber til at reflektere kvalificeret over de naturvidenskabelige fag. Det vil sige at give den studerende forståelse af naturvidenskaberne i et videnskabsteoretisk og filosofisk perspektiv, herunder naturvidenskabernes indbyrdes relationer og deres forhold til samfundet. Ydermere er det formålet med kurset at træne almene akademiske færdigheder så som at analysere og forholde sig kritisk til artikler, skrive opgaver, holde oplæg og deltage i diskussioner.

Materialer

Endnu ikke afklaret

Maksimum antal deltagere

40 studerende

Vurdering

Ved vurderingen af om minimumskravet til målopfyldelse er nået for kurset lægges der vægt på: 3. aktiv og engageret deltagelse 4. analytiske færdigheder 5. videnskabsteoretisk overblik Vurderingen baseres på følgende: • Beståelse af en gruppeopgave på max. 1000 ord for hver tema/case. • Gruppeoplæg om en eller flere temaer/cases. • Beståelse af en mundtlig prøve af 15 minutters varighed hvor hver studerende individuelt fremlægger en af gruppeopgaverne for kursuslærerne. I begge tilfælde bedømmes ovenstående evalueringskriterier med bestået/ikke bestået.

Kursussekretær Louise Juhl Nielsen (ljuhl@ruc.dk )
Underviser Martin Niss (maniss@ruc.dk )
Torben Braüner (torben@ruc.dk )
STADS stamdata
Specialkursus
belastning : 7.5 ECTS aktivitetskode : U22538
prøveform : Intern bedømmelse : Bestået/ikke bestå censur : Intern censur